Mrtvo more / Jordan

Pošaljite upit na info@aviokarte-panadria.com kako bi kreirali optimalno putovanje baš za Vas.

 

Mrtvo more, jedna od najneobičnijih vodenih površina svijeta je nešto nalik na paket „tri u jedan“ –  ljetovalište, lječilište i atrakcija. Na njegovoj površini se može opustiti utonuvši u omiljenu knjigu, zaliječiti gomila bolesti od dermatitisa do lumbaga, izvaljati u ljekovitom blatu a pomaže i u oporavku poslije težih bolesti. Psihijatri su utvrdili da kupanje u njemu blagotvorno utiče i na živčani sustav. Oprez! Voda je u njemu ekstremno slana i sadrži skoro sve elemente iz Mendeljejevog sistema.  Na  kamenitim i pustinjskim obalama je smještena velika količina termalnih izvora i bazena sa peloidnim blatom.

Nalazi se između Izraela i Jordana, više od 400 metara ispod razine mora, što ga čini najnižom točkom na zemljinoj površini. Zove se „mrtvo“ zbog ogromnog sadržaja soli (25-30% u usporedbi s 3,5% u Sredozemnom moru) u vodi, zbog kojeg u ovom moru ne mogu preživjeti ni biljke ni životinje.

Na Mrtvom moru sunca ima godišnje u prosjeku oko 330 dana, vlažnost je vrlo niska a temperatura je tokom većeg dijela godine iznad +22 C stupnjeva.