Čarobna Indija – Zemlja čuda (Putovanje zrakoplovom iz Zagreba 28.12.2018. – 10.01.2019. )

 

Republika Indija, koja je smještena u Južnoj Aziji i pokriva veći dio Indijskog potkontinenta, je druga najmnogoljudnija država na svijetu, s više od milijardu stanovnika, koji govore više od sto različitih jezika. Indija graniči s Bangladešom, Mianmarom, Kinom, Butanom, Nepalom i Pakistanom, a na jugu je oplakuje Indijski ocean, gdje ima susjede Šri Lanku i Maldive. Najveća gradska područja su Mumbai na jugozapadu i Calcutta na rijeci Ganges.

Ime Indija potječe od Sindhu, lokalnog imena za rijeku Ind. U prastarim spisima Vedama (starim 5 000 godina) spominje se prvo ime za Indiju – Bharata Varsa. Indija je bila poznata i kao Hindustan (zemlja Hindusa), ali to se ime izbjegavalo nakon neovisnosti 1947., jer je indijski narod odlučio da će Indija biti sekularna država. Indija je zemlja suprotnosti i najveća federalna država na svijetu podjeljena na 25 federalnih jedinica.

Indijska kulturna povijest, proteže se na više od 4500 godina. Tijekom Vedskog razdoblja (1700.g.- 500.godine nove ere) postavljeni su temelji Indijske kulture, filozofije, teologije, mitologije i književnosti. Položena su brojna uvjerenja i prakse koje postoje još danas, kao što su karma i yoga. Indija je poznata po svojim brojnim religijskim različitostima. Tu se nalaze Hinduizam, kao glavna religija te ga slijede Budizam, Islam i Kršćanstvo.

Veliki dio Indijske arhitekture, uključujući i čuveni Taj Mahal, te ostala djela Mughalske arhitekture, izvrstan su primjer spajanja drevne kulture sa uvezenim stilom.

Glavni indijski grad nije baš za svakoga. Ovo je grad koji je prepun siromaštva. No Delhi je kao azijski Rim, sa nebrojeno mnogo povijesnih lokaliteta. Indija je jedna od onih država koje svi imamo na popisu destinacija koje želimo posjetiti barem jednom u životu. Predivni pejzaži, prekrasne plaže, vjerska središta i gradovi koje milijuni ljudi zovu svojim imenom. Ona je najšareniju zemlju na svijetu. Jedno je važno znati prije nego otputujete u Indiju. Nemojte previše analizirati i uspoređivati. Indija je jednostavno neusporediva. Ova država pružit će vam magične trenutke koji će promijeniti način na koji gledate na svijet.

Indija je ogromna država s mnogo destinacija koje možete istraživati. Velik broj povijesnih lokaliteta, raštrkanih po cijeloj državi, prava su muka svakom putniku koji želi maksimalno iskoristiti svoje putovanje. Ako vas povijest previše ne privlači, tu je mnoštvo prirodnih ljepota. Ovdje ćete pronaći sve što možete zamisliti.

 

Agra je najposjećenije mjesto u Indiji i dom mističnom Taj Mahalu. Vjerovali ili ne, ova je građevina toliko magična kao i sam njen naziv. Taj Mahal jedna je od najljepših građevina na svijetu, a uvrštena je i na popis Sedam svjetskih čuda. No, Agra ima puno više za doživjeti od Taj Mahala. Tu su Fatehpur Sikri i mnoge utvrde i grobnice.

 

Jaipur je prekrasno mjesto prepuno povijesnih lokaliteta za istraživanje. Posjetite utvrdu Amber koja izgleda kao da je došla ravno iz bajke. Ne propustite ružičaste saće Hawa Mahala, poznatijeg kao “palača vjetrova”. Oba mjesta iznimno su popularna kod lokalnog stanovišta i turista te je najbolje da ih posjetite rano ujutro kako biste izbjegli gužve.

 

Nacionalni park Ranthambore jedan je od najvećih i najpoznatijih nacionalnih parkova u sjevernoj Indiji. Park se nalazi u Sawai Madhopur okrugu jugoistočnog Rajasthana, koji je oko 130 km od Jaipura. Poznat je po tigrovima koji će Vas ostaviti bez daha. Gotovo svaki tigar ima posebnu reputaciju i legendu koja prethodi njihovim linijama.

 

Khajuraho je naselje u oblasti Chhatarpur, u indijskoj državi Madhya Pradesh, oko 620 km jugoistočno od Delhija, na nadmorskoj visini od 283 metra. Ime mu potječe od sanskrtskog naziva starog grada Kharjuravāhaka, što je složenica od riječi kharjura (“palma datulja”) i vāhaka (“koji nosi”). Khajuraho je jedno od najsposjećenijih turističkih mjesta u Indiji zbog najveće koncentracije srednjovjekovnih spomenika u Indiji. Riječ je o više skupina hinduističkih i džainističkih hramova koji su slavni po svojim raskošnim i erotskim reljefima kojima su potpuno ispunjeni. Zbog toga su Spomenici Khajurahoa upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 1986. godine.

 

Varanasi (zvan i Benares) je najsvetiji hinduski grad. Nalazi se na rijeci Ganges u indijskoj državi Utar Pradeš. Jedan je od najstarijih stalno nastanjenih gradova svijeta. Predstavlja kulturni i vjerski centar tisućama godina. Ne zna se točno kako je grad osnovan, ali po mitu grad je osnovao Šiva. Varanasi predstavlja jedan od osam svetih hinduskih mjesta. Tijekom života Bude Varanasi je bio glavni grad kraljevstva Kaši.

Više o mnogim zanimljivostima na putovanju …….

         

     

 

PROGRAM PUTOVANJA:

 

PRVI DAN: ZAGREB – DOHA

Polazak iz zračne luke Zagreb prema Dohi u 16:15 sati. Dolazak u Dohu u 23:45 sati.

 

DRUGI DAN: DOHA – DELHI

Nastavak leta u 02:25 sata prema Delhiji, te dolazak u Delhi u 08:25 sati. Doručak u hotelu te zatim slijedi razgled grada New Delhi. U 11:30 sati posjetit ćemo magičan i kaotičan grad Delhi koji ima 25 milijuna stanovnika. Vidjet ćete kompleks Qutub Minar, koji se sastoji od 72 m visokog tornja pobjede iz 12.tog stoljeća i poznatog Iron Pillar, željeznog stupa očuvanog iz 4.tog stoljeća. Posjetit ćete Hram Lotusa, fascinantan hram u obliku cvijeta kao što i nosi ime, koji je smješten u New Delhiju. To je jedna od najistaknutijih atrakcija i jako važno religijsko mjesto u gradu. Dok ćete se voziti uz India Gate, vidjet ćete spomenike za žrtve I. svjetskog rata, zatim Predsjedničku rezidenciju, Parlament i zgrade Tajništva – sve te zgrade su zanimljiva kombinacija Viktorijske arhitekture i  arhitekture 20.tog stoljeća. Na kraju dana posjetit ćemo tajni hram Bangla Sahib, jedno od najvažnijih hodočašća u Delhiju. Smještaj u hotel ****. Večera i noćenje.

 

TREĆI DAN: DELHI

Doručak. Slijedi posjet starom dijelu Delhija. Vožnja kroz Red Fort, crvenu utvrdu koju je napravio vladar Shah Jahana, a koja se nalazi na obali rijeke Yamuna. Zatim slijedi polazak u Raj Ghat, spomen mjesto za oca nacije, Mahatmi Gandhi.

Vidjet ćete posebnu grobnicu od crnog mramora u kojoj su ostaci oca nacije nakon što je kremiran.  Potom ćete vidjeti najveću džamiju u Indiji – Jama Masjid. Zatim ćete se voziti te potom prošetati po Chandani Chowk tržnici, najvećem trgovačkom centru u gradu. U popodnevnim satima, nastavljamo razgled grada, posjetit ćemo Emperor Humayum Mausoleum, prekrasnu crvenu zgradu zgradu od pijeska i bijelog mramora koja je rađena po Mughal stilu. Večera i noćenje.

 

ČETVRTI DAN: DELHI – JAIPUR

Doručak. Vožnja do Jaipura u trajanju cca 6 sati. Po dolasku u Jaipur smještaj u hotel ****. Ostatak dana je slobodno vrijeme. Večera i noćenje.

 

PETI DAN: JAIPUR

Doručak. U 8 sati ćete ići na Amber Fort na slonovima (ovisno o dostupnosti slonova). Amber je klasična romantična Rajasthani palača. Hrapavi i opustošeni zidovi palače možda ne izgledaju lijepo izvana, međutim unutrašnjost je virtualni raj. Zid je oslikan minijaturama koje opisuju lov i ratne scene. Dragocjeno kamenje i ogledala su ugrađeni u žbuku. Glavna atrakcija Ambera je vožnja slonovima skroz do ulaza u Fort. To putovanje na slonovima će obogatiti Vaša sjećanja i darovati Vam sa nezaboravno iskustvo. Zatim možete posjetiti Jag Mandir ili Hall of Victory u unutrašnjosti Fort-a. U Jag Mandiru je čuvena Shees Mahal soba. Svakako ćete moći napraviti lijepe fotografije kod Hawa Mahal – palače vjetrova.

Poslijepodnevna tura gradom počinje sa posjetom Maharaja’s City palači, bivšoj kraljevskoj rezidenciji, od koje je djelomično napravljen muzej. Mali dio je još uvijek u korištenju kraljevske obitelji Jaipura. Izgrađena je u stilu kampusa i pokriva velik dio grada. Jedna od većih atrakcija u muzeju je dio poznat kao Armory muzej, koji sadrži impresivnu kolekciju mačeva, bodeža, pištolja, pušaka… Kraljevska obitelj Jaipura je nekad koristila veći dio tog oružja. Kasnije ćemo posjetiti Jantar Mantar, koji je najveća kamena i mramorna zvjezdarnica na svijetu. Smještena je u blizini vrata gradske palače, te ima 17 velikih instrumenata od kojih je većina u dobrom radnom stanju. Večera i noćenje.

 

ŠESTI DAN: JAIPUR – RANTHAMBORE

Doručak. U 8 sati polazak u Ranthambhore. Vožnja je u trajanju 4 sata. Ranthambore nacionalni park – Rajastanov prvi projekt rezervata za tigrove je nakon 1000 godina nazvan stara utvrda i nalazi se u parku. U parku se nalazi stanište za najvećeg azijskog jelena, mnogo

drveća, ptica, te neuobičajene crvene ptice i razne vrste orlova. Također ima vodene spremnike za močvarne krokodile i pitone. Po dolasku u Ranthambhore smještaj u hotel ****, ostatak dana je za odmor. Ručak. Poslijepodne vožnja do nacionalnog parka. Potom noćenje u hotelu.

 

 SEDMI DAN: RANTHAMBORE

Doručak. Slobodno vrijeme. Ručak. Poslijepodnevna vožnja kanalom i slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

 

OSMI DAN: RANTHAMBORE – AGRA

Doručak. Vožnja do grada Agra u trajanju 6-7 sati i usputni posjet Fatehpur Sikri.

Fathehpur Sikri je smješten na vrhu stjenovitog grebena 37 km zapadno od Agre. Nastao je prije 4 stoljeća kada je Emperor Akbar napravio prvi planirani grad u Indo – Islamskom stilu. Grad je aktualiziran s velikom energijom, ali je bio kompletno napušten deset godina kasnije. Izgrađen je od crvenog pijeska i lijepa je mješavina Hindu i islamskih arhitektonskih elemenata. Po dolasku u Agru, smještaj u hotel ****. Mogućnost odlaska na Taj musical show uz doplatu u vremenu od 18:30 do 19:30 sati. To je 90-minutni mjuzikl napravljen kao replika Taj Mahala od čistog bijelog makranskog mramora, baš kao izvorni spomenik. Mjuzikl će prikazati 10 različitih raspoloženja, koje predstavljaju različite sezone i sate u danu. Potom slijedi večera i noćenje u hotelu.

 

DEVETI DAN: AGRA

Doručak. Posjetit ćete Agra Fort, tvrđavu koju je izgradio Emperor Akbar, a nalazi se na obali rijeke Yamuna. To je prekrasno mjesto sa palačama i vrtovima. U unutrašnjosti tvrđave su Khas Mahal, Shees Mahal (palača ogledala) i Anguri Bagh (Grape Garden). Mnoga događanja koja su dovela do konstrukcije Taj Mahala bila su upravo ovdje. Ova tvrđava također služi kao povlašteni položaj s kojeg možete dobiti nevjerojatan uvid u Taj.

Poslijepodne ćete posjetiti Itmad-ud-Daullah ili Baby Taj koji ima posebno mjesto u povijesti i arhitekturi, kao prva grobnica u Indiji napravljena u cjelosti od čistog bijelog rezbarenog mramora. To je grobnica od Mir Ghiyas Beg-a, ministra sa suda Shah Jahan-a. To je mjesto jednako zanimljivo kao što je zanimljiva i priča o osobi za koju je izgrađeno. Večer je slobodna za vlastite aktivnosti. Večera i noćenje.

 

DESETI DAN: AGRA – JHANSI – KHAJURAHO

Doručak. Rano ujutro posjetit ćemo Taj Mahal – najljepša ljubavna priča ikada ispričana… Kada mi je umrla voljena žena Mumtaz Mahal, Shah Jahan je izfradio Taj Mahal njoj za spomen. 20.000 muškaraca radilo ga je više od 22 godine od bijelog mramora i dragocjenog kamenja. Grobnica ostavlja bez daha i izvana i iznutra…

Kasnije ćete imati transfer do željezničke stanice i vožnju vlakom do grada Jhansi, te zatim u do grada Khajuraho preko Orche. Tijekom puta posjetit ćete Jehangir Mahal, tvrđavu smještenu u Orchi. Po dolasku u Khajuraho slijedi smještaj u hotel ****. Moguće je posjetiti Sound &Light show u kompleksu hrama Khajuraho u vremenu od 19:00 do 20:00 sati, uz doplatu. Večera i noćenje.

 

JEDANAESTI DAN: KHAJURAHO – ALLAHABAD

Doručak. Slijedi razgled hramova koji simboliziraju erotiku i tadašnja obožavanja povezana sa spolnim odnosima.. Zatim odlazak u malo selo koje odiše Hindu arhitekturom iz 10. i 11. stoljeća. Potom slijedi vožnja do grada Allahabad i prijava u hotel ****. Allahabad je jedan od starijih gradova Indije. Večera i noćenje.

 

DVANAESTI DAN: ALLAHABADVARANASI

Doručak. Slijedi kraći razgled Allahabada. Zatim slijedi odlazak u Varanasi. Po dolasku u Varanasi slijedi smještaj u hotel ****. Slobodno vrijeme. Večernja molitva na obali rijeke Ganges. Večera i noćenje.

 

TRINAESTI DAN: VARANASI – DELHI

Doručak. Rano ujutro, tijekom izlaska sunca, slijedi vožnja brodom po rijeci Ganges što će Vam biti prekrasno iskustvo. Moći ćete vidjeti kako se uz obalu obavljaju jutarnje molitve i drugi vjerski rituali. Vožnja brodom uz lance kamenih stepenica dat će Vam uvid u te aktivnosti. Kasnije slijedi šetnja i razgled mnogih hramova u tom području. Jedan od hramova je Kashi Vishwanath hram, poznat kao Golden Temple (zlatni hram), koji je posvećen gospodaru Shivi, predsjedavajućem božanstvu grada. Zatim ćemo istaknuti hram Durga Mandir, poznat kao Durga Kund Mandir, hram majmuna, koji je jedan od najpoznatijih hramova u cijelom gradu Varanasi. Popodne ćete posjetiti Sarnath, koji je udaljen 10 km od Varanasija. Sarnath je mjesto gdje je gospodar Buddha izrekao prvu propovijed svojim učenicima objašnjavajući načela budizma. Buddha je proglasio Sarnath zajedno sa Lumbini, Bodh Gaya i Kushinagar kao 4 sveta mjesta.

Potom slijedi let za Delhi. Slobodno vrijeme za shopping… Transfer do hotela****. Večera i noćenje.

 

ČETRNAESTI DAN: DELHI – DOHA – ZAGREB

Doručak. Transfer u ponoć do zračne luke i let prema Dohi u 03:45. Dolazak u Dohu u 05:45 sati. Let zrakoplovom iz Dohe u 07:30 sati, te dolazak u zračnu luku Zagreb u 11:40 sati.

 

 

Cijena aranžmana po osobi (kalkulirana na bazi 25 putnika) iznosi: 15.800,00 kn

 

Navedena cijena vrijedi za gotovinsko plaćanje.

Za beskamatno plaćanje karticama do 6 rata cijena se uvećava za 5%, 7-12 rata za 10% i 13-24 rata za 13%.

 

Cijena uključuje:

– prijevoz zrakoplovom na relaciji Zagreb – Doha – Delhi – Doha – Zagreb,

– prijevoz zrakoplovom na relaciji Varanasi – Delhi,

– lokalni prijevoz,

– usluge licenciranog turističkog vodiča za grupu,

– usluge lokalnih vodiča,

– 3 noćenja sa uslugom polupansiona (doručak, večera) u hotelu **** u gradu Delhi,

– 2 noćenja sa uslugom polupansiona (doručak, večera) u hotelu **** u gradu Jaipur,

– 2 noćenja sa uslugom punog pansiona (doručak, ručak, večera) u hotelu **** u gradu Ranthambore,

– 2 noćenja sa uslugom polupansiona (doručak, večera) u hotelu **** u gradu Agra,

– 1 noćenje sa uslugom polupansiona (doručak, večera) u hotelu **** u gradu Khajuraho,

– 1 noćenje sa uslugom polupansiona (doručak, večera) u hotelu **** u gradu Allhabad,

– 1 noćenja sa uslugom polupansiona (doručak, večera) u hotelu **** u gradu Varanasi,

– ulaznice za muzeje koji se posjećuju tijekom razgledavanja,

– novogodišnju večeru,

– organizaciju i rezervaciju aranžmana, osiguranje odgovornosti, jamčevinu aranžmana

 

Cijena ne uključuje:

– doplatu za jednokrevetnu sobu: 2.700,00 kn po osobi i putovanju

– ručkove (osim u gradu Ranthambore gdje imate uključenu uslugu ručka u cijenu),

– ulaznicu za Mohabbat – Taj mjuzikl: 22 EUR po osobi

– ulaznicu za Sound & Ligtht show – Khajuraho: 10 EUR po osobi

– piće

 

Napomena: važeći su Opći uvjeti putovanja turističke agencije WORLD TRAVELER. Preporučujemo zdravstveno putno osiguranje i osiguranje od otkaza.

Izvor slika:  https://unsplash.com/