Bhutan – Čarobna zemlja sreće (Putovanje zrakoplovom iz Zagreba 02.02. – 12.02.2019.)

 

Bhutan, službeno Kraljevina Bhutan (dzongkha: Druk Yul, Zemlja Zmaja) je država u južnoj Aziji bez izlaza na more. Nalazi se u planinskom lancu Himalaja (najviši vrh je Kula Kangri, 7554 m). Na sjeveru graniči s Kinom, na jugu s Indijom s kojom je povezan gospodarski i politički. Najveći gradovi su (stanje 1. siječanj 2005.): Thimphu (69.083 stanovnika) i Phuntsholing (17.043 stanovnika).

Budizam je državna religija i pripada mu većina stanovništva. Bhutan je još uvijek prilično izoliran od vanjskog svijeta i strancima je dopušten pristup samo u pojedina područja zemlje.

Stanovništvo Bhutana sastoji se od tri grupe: u zapadnom planinskom dijelu živi narod Ngalong ili Ngalop koji je došao u srednjem vijeku iz Tibeta i toj etniji pripada i kraljevska obitelj. U istočnim planinskim predjelima živi narod Sharchop koji je etnički blizak brdskim plemenima sjeveroistočne Indije. Te dvije grupe stanovništva su međusobno bliske zbog svoje pripadnosti budizmu. Treća grupa živi u dolini uz indijsku granicu, to su Lhotshampa koji govore nepalski, ime im znači južni Butanci a došli su iz Nepala. Sve tri navedene grupe kolektivno se nazivaju Drukpas.

Klima je u Bhutanu po pojedinim područjima vrlo različita. Dok na jugu vlada suptropska odnosno tropska klima, u dolinama središnjeg Bhutana vlada umjerena klima s hladnim zimama i vrućim ljetima. U planinama su zime ekstremno oštre a ljeta hladna. Za vrijeme kišnog razdoblja posebno u južnim područjima skoro redovno dolazi do poplava.

Bhutan je jedina zemlja na svijetu u kojoj je vlast uvjerena da je težnja za srećom svakog stanovnika najvažniji cilj. Zapravo im je to toliko važno, da je pravo na sreću upisano u članak 9 njihovog ustava. Iz tog razloga se, svakoj osobi u zemlji u sklopu popisa stanovništva, između ostalog, postavlja i pitanje “jeste li sretni?”. U posljednjem popisu provedenom 2015. godine, 35 posto stanovništva je izjavilo da su “iznimno sretni”, 47,9 posto se osjeća “umjereno sretnima”, a samo 8,8 posto stanovnika je izjavilo da su “nesretni”.

U Bhutanu ne postoji koncept bruto domaćeg proizvoda. Umjesto toga, za blagostanja u zemlji koristi se drukčiji indikator – bruto nacionalna sreća. Stoga, sreća se smatra glavnim prioritetom nacionalne politike. Vlada Bhutana čak je osnovala i Ministarstvo sreće, koje do sada nije imala niti jedna zemlja na svijetu.

Bhutan, koji je prema svim pokazateljima uistinu jedinstveno mjesto na ovoj planeti, puno je manje pogođen globalnim problemima kao što su glad i kriminal. Ljudi tamo žive zadovoljnim životom, nisu opsjednuti modernom tehnologijom i uspješno su sačuvali svoju jedinstvenu kulturnu baštinu. Jednim djelom i stoga što nisu iskusili ratna razaranja ili ekstremno siromaštvo.

Njihov zakon brani ubijanje životinja tako da su većina stanovnika vegetarijanci. Također je zabranjen uvoz kemijskih gnojiva što znači da poljoprivredni proizvodi uopće ne sadrže štetne sastojke. Još jedan zanimljiv aspekt života u Bhutanu je da se šume ne sijeku – u biti, stanovništvo se uvijek trudi posaditi što više stabala. Središnji i južni djelovi zemlje uopće nisu razvijeni – ta područja su u principu veliki prirodni rezervati sa bogatom florom i faunom. Ovo kraljevstvo (parlamentarna monarhija) proizvodi dovoljno da samo sebe uzdržava.

Bhutan je zemlja od koje puno toga možemo naučiti o sretnom životu, prioritetima i prirodnoj harmoniji. Ovo je jedina država na svijetu u kojoj je zabranjena prodaja duhana. Oni nemaju problem sa pušenjem u kafićima. Bhutan je posljednja zemlja na svijetu koja je uvela televiziju i internet, i to 1999. godine. Mobilna telefonija je stigla u ovo himalajsko kraljevstvo tek 2003. godine.

Sigurni smo da ćete uživati u svim dijelovima ove avanture, te mnogim iznenađenjima i uzbudljivim situacijama tijekom Vašeg putovanja.

        

 

PROGRAM PUTOVANJA:

 

PRVI DAN: ZAGREB – DOHA

Polazak iz zračne luke Zagreb prema Dohi u jutarnjim satima. Dolazak u Dohu u popodnevnim satima. Slobodno vrijeme do nastavka leta u večernjim satima prema gradu Delhi.

 

DRUGI DAN: DOHA – DELHI – PARO

Dolazak u Delhi, te nastavak leta lokalnim zrakoplovom do grada Paro. Po dolasku u zračnu luku Paro dočekat će Vas lokalni vodič i odvest će Vas na 30-minutnu vožnju prema veličanstvenom mjestu gdje ćete vidjeti uništeni Drukgyal dzong, nekadašnju utvrdu i samostan budista. Također ćete uživati u prekrasnom pogledu na Mt. Jomolhari, “nevjestu Kangchenjunga”, koji je planina na Himalaji i zatim ćete posjetiti jedan od najstarijih hramova u Paru, Kyichhu Lhakhang. Ručak i slobodno vrijeme. Smještaj u hotel ***. Večera i noćenje.

 

TREĆI DAN: PARO – PUNAKHA

Doručak. Slijedi vožnja do mjesta Punakha gdje ćete prošetati preko željeznog mosta izgrađenog od strane arhitekte iz Tibeta. Posjetit ćete hram Excellent Horse s kojeg ćete imati prekrasan pogled na Thimphu dolinu. Potom ćete sa Doch – La planinskog prolaza promatrati spektakularan pogled na istočne planine Himalaje od 109 stupova koji se protežu na tri razine obavijene oko glavnog stupa te ćete imati malo slobodnog vremena za predah i čaj u Dochula kavani. Zatim slijedi vožnja u trajanju sat i pol tijekom koje ćete silaziti niz planinu kroz bogatu vegetaciju. Ručak. U popodnevnim satima ćete posjetiti hram na brežuljku u centru doline Metsina, Chimi Lhakhang, poznat kao „Divine Mad Man“. Chimi Lhakhang je osim hrama i poznati samostan plodnosti. U tom hramu su se parovi koji nisu mogli imati djecu došli moliti i njihove molbe su bile ispunjene. Samostan datira iz 13. stoljeća i bio je obnovljen u 15. stoljeću od „Divine Mad Man“, Lama Drukpa Kuenley. Morate vidjeti prekrasne Lamine kipove, lik njegovog psa Sachija, njegov drveni falus (simbol plodnosti) kao i njegov željezni streličarski set. Potom ćete posjetiti Phunakha Dzong, raj arhitekture i sa time završava današnje razgledavanje. Smještaj u hotel ***. Večera i noćenje.

 

ČETVRTI DAN: PUNAKHA – TRONGSA

Doručak. Nakon doručka slijedi posjet Rincengang selu, za čije se stanovnike smatra da izgradili tvrđavu Wangdue Dzong , zatim slijedi razgled navedene tvrđave. Slijedi vožnja u smjeru Trongse, gdje ćete se penjati na preko 3000-4000 m a onda se opet spuštati na otprilike 2000 m. Na putovanju ćete vidjeti jakove i pastire na najvišim djelovima planine. Ručak. Nastavak putovanja prema Trongsi. Smještaj u hotel ***. Večera i noćenje.

 

PETI DAN: TRONGSA – BUMTHANG

Doručak. Nakon doručka ćete posjetiti tvrđavu Trongsa Dzong, koja prolazi kroz greben visoko iznad rijeke Mangde. Trongsa je jednom bila središte politike Bhutana. Moć centralne vlade bila je u rukama vlade Trongsa, koja je bila uspješna za sve političke aktivnosti centralnog i istočnog Bhutana i ujedinjavala je politički i duhovni sistem Bhutana. Prva dva kralja vladala su s ovom moćnog mjesta. Tvrđava je sada dom svećenstva.

Prošetajte kroz zapadna vrata skroz do kraja grebena i natrag od južnih vrata do Chhoeten hrama. To je prvi hram izgrađen prije tvrđave Dzong.  Vidjet ćete grebene gdje je tvrđava čvrsto postavljena kao i staru stazu koja prolazi ravno kroz tvrđavu. Potom slijedi posjeta muzeju, a da biste došli do njega popet ćete se kamenim stubama. Muzej je smješten u drvenoj stražarnici koja ima pogled na planinske doline Trongse. To je okrugla zgrada koju podržavaju krila sa svih strana. Muzej 11 godina prikazuje 100 godina stare zakone Bhutana i također povijest Trongsa Dzong tvrđave, „govori“ o graditeljima tvrđave, te o kapeli posvećenoj kralju ratnika. Ručak. Nakon ručka slijedi vožnja prema Bumthangu kroz Yotong – La planinski prolaz duljine 68 km kroz prekrasnu šumu plavih borova. Putem ćete posjetiti Yathra Weaving Center u Chhume dolini, prvu dolinu zapadnog dijela Bhutana. Dućani u centru imaju veliku ponudu vunenih proizvoda koji su njihov specijalitet izrađen od lokalnih žena i djevojaka. Te žene i djevojke možete vidjeti kako rade na svojim tkalačkim strojevima. Potom slijedi vožnja do Chhoekhor doline koja je oko 30 minuta udaljena od Kiki – La cestovnog prolaza.  Smještaj u hotel ***. Večera i noćenje.

 

ŠESTI DAN: BUMTHANG

Doručak. Nakon doručka slijedi posjet Jampa Lhakhang, najstarijem hramu Bumthanga, a zatim vožnja po poljoprivrednoj cesti koja vodi kroz polja do Kurje hrama. To je najsvetiji hram od svih hramova u Chhoekhor dolini. Slijedi šetnja do druge strane rijeke preko visećeg mosta preko Chamkhar chuu do Tamzhing samostana, koji je sjedište pekinške tradicije utvrđene od Pema Lingpa (veliki kralj trgovaca blagom skrivenom od Guru Padmasambhava). Taj hram je veliki izvor povijesnih slika Bhutana, dio oslikanih zidova stari su koliko i hram. Sljedeće ćete posjetiti Kenchhogsum hram. Terton Pema Lingpa, škola tibetanskih budista ima vjerovanje da su oni razotkrili skriveno blago u jezeru ispod hrama. Danas je prolaz prema jezeru zapečaćen velikim neolitnim kamenima. Ručak. Poslije ručka ćete se voziti oko pola sata do nevjerojatnog gorućeg jezera a onda do Lodrak Kharchuu samostana gdje ćete imati pogled na Chamkhar grad. Namkhai Nyingpo, prvi tibetanski učenik kao Guru Padmasambha ima svoje sjedište tamo. Tamo se nalazi velika dvorana koja ima prekrasno oslikane zidove, kipove i figure velikog Bude. I na kraju dana ćete posjetiti Jakar Dzong, tvrđavu na vrhu grebena s pogledom na Chhoekhor dolinu i vidjeti ćete kako je posebna po svojoj veličini, pravo remek djelo.  Povratak u hotel. Večera i noćenje.

 

SEDMI DAN: BUMTHANG – THIMPHU

Doručak. Slijedi polazak prema glavnom  i najvećem gradu Bhutana – Thimphu. Vožnja traje oko 7-8 sati, sa stankom za ručak. Smještaj u hotel ***. Slobodno vrijeme. Večera i noćenje.

 

OSMI DAN: THIMPHU – PARO

Doručak. Potom slijedi vožnja prema glavnoj cesti i pješačenje u trajanju oko 45 minuta kako biste posjetili Tango samostan, jedan od budističkih centra za učenje, nakon toga ćete pješačiti još sat i pol kroz prekrasnu šumu i posjetit ćete Drolung meditacijski centar. Tamo je Thimphu dolina i okolne planine koje ostavljaju bez daha. Prošetat ćemo do kraja baze kako bi završili izlet. Potom slijedi piknik ručak poslužen na otvorenom.

Nakon ručka slijedi vožnja do Memorial chhoeten gdje ćete prošetati i vidjeti  Changgangkha Ihakhang, užurbani dio grada, te Zilukha Nunnery školu. Popodne ćete posjetiti Trashi Chhoe tvrđavu. Smještaj u hotel ***. Večera i noćenje.

 

DEVETI DAN: PARO

Rani doručak. Slijedi pješačenje u trajanju sat i pol, te posjet Taktshang samostanu, koji praktički visi uz liticu. To je mjesto gdje Guru Padmasambha i mnogi tibetanci imaju svoje meditacije. Ručak. Povratak do Nacionalnog muzeja gdje ćete vidjeti staru kulturu Bhutana. Popodne ćete vidjeti i istražiti grad Paro. Možete otkriti mnoge zanimljivosti i iznenađenja koja možete ponijeti kući sa sobom. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

 

DESETI DAN: PARO – HAA – PARO

Rani doručak. Potom ćemo ići na vožnju putem Chele – La planinskog prolaza do Haa doline i istražit ćemo dolinu pješice. Šetat ćete kroz sela i posjetiti farme i hramove. Haa je bila potpuno skrivena od posjetitelja do 2004. godine a danas nudi obilje cvijeća i bilja za ljubitelje prirode. Piknik ručak na otvorenom. Popodne ćete se vratiti do grada Paro. Slijedi lokalni let za Delhi.

 

JEDANAESTI DAN: PARO – DELHI – DOHA – ZAGREB

Nakon dolaska u Delhi, slijedi let za Dohu te zatim za Zagreb. Očekivano vrijeme dolaska u zračnu luku Zagreb je u popodnevnim satima po lokalnom vremenu.

 

Cijena aranžmana po osobi (kalkulirana na bazi 15 putnika) iznosi: 19.500,00 kn

Navedena cijena vrijedi za gotovinsko plaćanje.

Za beskamatno plaćanje karticama do 6 rata cijena se uvećava za 5%, 7-12 rata za 10% i 13-24 rata za 13%.

Cijena uključuje:

– prijevoz zrakoplovom na relaciji Zagreb – Doha – Delhi – Doha – Zagreb,

– prijevoz lokalnim zrakoplovom na relaciji Delhi – Paro – Delhi,

– usluge licenciranog turističkog vodiča za grupu,

– usluge lokalnih vodiča,

–  3 noćenja sa uslugom punog pansiona (doručak, ručak, večera) u hotelu *** u gradu Paro,

–  1 noćenje sa uslugom punog pansiona (doručak, ručak, večera) u hotelu *** u gradu Punakha,

– 1 noćenje sa uslugom punog pansiona (doručak, ručak, večera) u hotelu *** u gradu Trongsa,

–  2 noćenje sa uslugom punog pansiona (doručak, ručak, večera) u hotelu *** u gradu Bumthang,

–  1 noćenje sa uslugom punog pansiona (doručak, ručak, večera) u hotelu *** u gradu Thimphu,

– mineralna voda u hotelu,

– ulaznice za muzeje koji se posjećuju tijekom razgledavanja,

– lokalni prijevoz,

– organizaciju i rezervaciju aranžmana, osiguranje odgovornosti, jamčevinu aranžmana

 

Cijena ne uključuje:

– doplatu za jednokrevetnu sobu: 190,00 kn po osobi i noćenju (ukupno 1.520,00 kn),

– vizu – doplata 40 USD po osobi (255,00 kn; doplatu je potrebno izvršiti zajedno sa uplatom aranžmana)

 

Napomena: važeći su Opći uvjeti putovanja turističke agencije WORLD TRAVELER. Preporučujemo zdravstveno putno osiguranje i osiguranje od otkaza.

Izvor slika: https://unsplash.com/search/collections/bhutan